ANNONCE:

Når danskerne tænker ”byferie”, er ”udlandet” ofte med i samme tankestrøm. Men hvorfor egentlig? En byferie hjemme i Danmark kan uden problemer sørge for flere dages – endda ugers – vilde og fede oplevelser. For de danske byer kan meget mere, end du måske skulle tro.

Selvom en tur i sommerhus eller campingpladsen har sin egen charme, er der alligevel en lang række unikke fordele ved byferien.

Det fortæller marketingdirektør i Danmarks nationale turismeorganisation, VisitDenmark, Janne Grønkjær Henriksen.

 - Der er en naturlig koncentration af oplevelser på en byferie, hvor mange ting ligger tæt på hinanden. Der er derfor mange muligheder for mange forskellige målgrupper, både børn og voksne. Der er ganske enkelt noget for enhver smag og interesse, siger hun og uddyber:

 - Det der derudover nemt at gå til oplevelserne og generelt transportere sig. Man kan også opleve de mange byer på cykel. Det er altid nemt at finde noget at lave – og selvfølgelig at spise.

null
Attraktionerne ligger på rad og række i de store byer. Tivoli i København er en af de mest besøgte i Danmark. Foto: VisitDenmark/Kim Wyon

Endda også uden for de store byer kan byferie være opskriften på den perfekte ferie, fortæller Janne Grønkjær Henriksen.

 - Man finder det lokale i de mindre byer. Man får en anden type oplevelser og i mere roligt tempo. Man kan også tage ud af byen og få de oplevelser, man kun kan få uden for de store byer.

Det er dog i de store byer, du virkelig oplever fordelene ved en byferie. Derfor har vi samlet nogle konkrete forslag til, hvad du kan lave i hver af Danmarks 5 største byer.

København

Den største by har nogle af de største attraktioner, og selvfølgelig også den største koncentration af fede oplevelser, som er nemme at finde og komme frem til.

Børnefamilierne vil elske en tur i Zoologisk Have, hvor alverdens spændende dyr venter. Også Den Blå Planet på Amager har dyreriget i fokus, men her er det dem, som lever under havets overflade.
Se, hvad du kan opleve i Zoologiske Have og Den Blå Planet

Museerne ligger på rad og række i København, og alene i Indre By finder du Nationalmuseet, Statens Museum for Kunst og Statens Naturhistoriske Museum. Kort sagt: Noget for enhver smag og interesse.
Vil du vide mere? Læs om Nationalmuseet, Statens Museum for Kunst og Statens Naturhistoriske Museum

Både par og børnefamilier vil med garanti også sætte pris på at besøge Tivoli, der er en af Danmarks største attraktioner.
Læs mere om, hvad du kan lave i Tivoli

null
Du får set København fra en helt ny side ved at tage en tur på kanalrundfart. Foto: VisitDenmark/Kim Wyon

Vil du se København fra en anderledes vinkel, kan i tage en tur på vandet på en af de kendte kanalrundfarter. Med den tages du igennem byen og til nogle af Københavns mest kendte attraktioner - blandt andet Danmarks måske mest kendte, Den Lille Havfrue.

Dette skal du se i København

Når du besøger Den Blå Planet, skal du ikke snyde dig selv for en tur gennem tunnellen under Oceanet, hvor blandt andet hammerhajer svømmer henover hovedet på dig.

Aarhus

Smilets by skal nok sørge for at få - ja, smilet - frem. I byen, der også er kendt som 'verdens mindste storby', får du netop alt det bedste, en stor by har at byde på.

ARos er selvskrevet, når Aarhus lægger by til ferien. Ikke kun for det obligatoriske billede i regnbuen, Your Rainbow Panorama, på toppen af museet. Der er nemlig kunst i verdensklasse på ARos, der har både danske og internationale kunstnere udstillet.
Lær mere om de spændende udstillinger på ARos

null
ARos i Aarhus, med den kendte regnbue, er et af de museer, du kan komme ind på til halv pris denne sommer. Foto: VisitDenmark/Kim Wyon

Der er mere arkitektur i topklasse på Moesgaard Museum, hvor du oven i købet mærker historiens vingesus hele vejen fra oldtiden op gennem vikingetiden til middelalderen. Som om det ikke var nok, ligger museet desuden i de mest naturskønne omgivelser, du kan tænke dig.
Læs meget mere om Moesgaard Museum

Man kan heller ikke komme udenom Den Gamle By, hvor Danmarkshistorien bliver gjort levende. Bygningerne er originale og flere hundrede år gamle, og du føres igennem både Danmarks og selve Aarhus' historie på en rejse gennem tiden.
Se, hvad du kan opleve i Den Gamle By

Du skal naturligvis ikke snyde dig selv for en tur igennem Latinerkvarteret, der udover specielle butikker også har gode restauranter og hyggelige caféer.

Dette skal du se i Aarhus

Billedet i Regnbuen er som sagt nærmest obligatorisk, men hvis du virkelig vil dykke ned i Aarhus' historie, skal du se udstillingen Aarhus Fortæller i Den Gamle By!

Odense

Odense er fødebyen for den måske mest kendte dansker i historien: H.C. Andersen. Og selvfølgelig skal du udforske den folkekære eventyrforfatter ved at besøge både hans fødehjem og hans barnsdomshjem.
Læs om, hvad du kan lære om den store forfatter i Odense

null
H.C Andersens Hus er et af Odenses mest kendte attraktioner. Foto: VisitDenmark/Kim Wyon

Centralt i Odense ligger også bymuseet Møntergården, der tager dig gennem historien fra 1500-tallet til i dag. Har du ikke fået nok af livet i gamle dage, kan du tage tilbage i tiden på frilandsmuseet Den Fynske Landsby.
Læs mere om de mange oplevelser i Møntergården og Den Fynske Landsby

Odense Zoo er en fantastisk oplevelse i flotte omgivelser langs Odense Å. Og netop åen kan du komme ud at sejle på bagefter, enten selv eller med Odense Aafart. Du skal bare forbi den hyggelige Munke Mose og tage afsted derfra.
Find ud af mere om Odense Zoo og Odense Aafart

Danmarks Jernbanemuseum ligger - selvfølgelig - lige ved siden af Odense Banegård. Her kan du gå på opdagelse i jernbanernes historie og desuden lære lidt mere om H.C. Andersen og hans mange togrejser.
Se, hvad du ellers kan opleve på Danmarks Jernbanemuseum

Dette skal du se i Odense

I trækronerne over Odense Zoo kan du tage på vandring i Bøgetoppen, som udover en fantastisk udsigt over haven og resten af Odense fra op til 12 meters højde også giver et unikt indblik i skovenes dyr.

Aalborg

Besøger du Nordens Paris får du alt fra skøn natur til kunst og historie. Og som med de øvrige store byer ligger det hele inden for belejlig afstand.

Ikke langt fra centrum finder du Kunsten Museum of Modern Art Aalborg, der med fantastisk arkitektur huser udstillinger med moderne kunst fra danske og internationale kunstere.
Læs mere om Kunsten

Ligedes tæt på centrum ligger Aalborg Zoo, som er en af byens store attraktioner. Du kommer helt tæt på parkens dyr og ser dem i naturtro omgivelser, der danner ramme om nogle fantastiske timer i dyrenes rige.
Lær mere om de spændende dyr i Aalborg Zoo

Et af Aalborgs kulturelle omdrejningspunkter er Utzon Center. Jørn Utzon, der også tegnede Operahuset i Sidney, stod sammen med sin søn Kim Utzon bag centrets flotte arkitektur. Utzon Center fortæller både om arkitekten bag samt andre udstillinger.
Læs mere om, hvad du kan opleve på Utzon Center

null
"Utzon Center" Foto: VisitDenmark/Bang Clemme Film & Openhouse

Søfarten har historisk set spillet en stor rolle i Aalborg - og i Danmark. Vil du dykke ned i historien, er Springeren Maritimt Oplevelsescenter oplagt. Der er skibsmodeller og historier om nogle af de mest kendte fortællinger fra havet. Og der er masser af leg og læring, så også børnene kan være med.
Læs mere om Springeren Maritimt Oplevelsescenter

Dette skal du se i Aalborg

Tæt på Kunsten ligger et af Aalborgs vartegn, Aalborgtårnet. Det rejser sig 105 meter over havets overflade, og det giver en udsigt ud over det sædvanlige af både Aalborg og Limfjorden

Esbjerg

Den sydvestjyske perle har status som Danmarks femtestørste by, og derfor giver det sig selv, at byen har rigeligt at byde på.

Byen er kendt for sit fiskeri, og derfor er et besøg på Fiskeri- og Søfartsmuseet et must. Her formidles havets betydning for os mennesker samtidig med, at livet under overfladen svømmer rundt omkring dig. Der er nemlig et akvarium med fisk fra havene omkring Danmark, og nogle af dem kan børn og barnlige sjæle endda få lov til at røre.
Læs mere om, hvad der er at opleve på Fiskeri- og Søfartsmuseet

Esbjergs rolle under 2. verdenskrig og besættelsen er der mulighed for at lære om flere steder. Blandt andet på Esbjerg Museum og på Tarp Bunkermuseum lidt uden for byen.
Læs mere om Esbjerg Museum og Tarp Bunkermuseum

Det er umuligt at komme udenom Vadehavet, når snakken falder på Esbjerg og den jyske vestkyst. Naturen og dyrelivet er enestående, og det er ikke for ingenting, at Nationalpark Vadehavet er optaget på UNESCO's Verdensarvsliste. Ud til Vesterhavet finder du desuden også de kendte skulpturer 'Mennesket ved Havet'.

Dette skal du se i Esbjerg

På Fiskeri- og Søfartsmuseet kan du komme helt tæt på Danmarks største rovdyr, gråsælen. Museet har fire sæler, heraf to gråsæler, som du kan opleve i omgivelser, der ligner Vadehavets.

null
"Mennesket ved Havet" foto: VisitDenmark/Svend Wiig Hansen/Lasse Lagoni


Og fik vi nævnt, at der denne sommer er halv pris på rigtig mange kulturelle oplevelser som for eksempel museer? Museer er der mange af i og omkring byerne, så du får endda de mange oplevelser til en god pris.

Ja, der er virkelig mange ting at lave i de danske byer.
Så hvad venter du på?

Mangler du inspiration til, hvilke byer du ellers kan besøge i Danmark? Og leder du efter nogle lidt alternative oplevelser? Så kan du her finde en liste over 21 spændende og anderledes byoplevelser over hele Danmark.

 

Nyd (by)ferien!

Find mere inspiration til ferien hos Meget mere end #baredanmark