ANNONCE:

Drømmer I om en sensommertur med fokus på natur, ro, familiehygge samt gode oplevelser, så er Tunø et oplagt valg. Uanset om I ønsker en dagstur eller én eller flere overnatninger. Tunø kan nemlig det hele.

Den hyggelige lille ø når I med færgen fra Hou syd for Aarhus, og så snart I sætter fødderne på land, bliver I ramt af øens rolige stemning. Her varmer solen over marker, strand og hav og væk er hverdagens stress og jag.

Tunø er tilmed bilfri, hvorfor I trygt kan nyde den danske sensommer uforstyrret af larm og trafik, mens børnene leger frit, og forældrene slapper af.

Fraværet af biler betyder også, at man i stedet for at køre rundt går eller cykler i naturen, hvis man da ikke sidder ved vandet og nyder solen med en is i hånden.

null
Smukt ser det ud, og smukt er det på Tunø. Foto: Odder Kommune
 

Bedre vejr på Tunø

Vejret på øen er faktisk ofte bedre end andre steder i landet på grund af øens geografiske placering mellem Jylland og Samsø. Af samme årsag vokser der blandt andet morbærtræer og figenbuske, hvilket giver øen et eksotisk præg.

Øens eneste by, Tunø by, er en idyllisk lille landsby med gårde og velholdte huse holdt i gammel byggestil. I bymidten findes flere levn fra oldtiden, og midt i Tunø by ligger Tunø Kirke på ét af øens højeste punkter. På grund af denne placering blev kirkens tårn i 1801 forhøjet og indrettet som fyrtårn, hvilket er ret unikt.

I det hele taget er der mange gode grunde til at besøge øen, så her får I syv forslag til skønne oplevelser, som I kan se frem til, hvis I besøger fantastiske Tunø.

 

1. Lækre delikatesser på røgeriet

Mad skal der til, og når I bliver sultne, kan I forkæle jer selv og besøge Tunø Røgeri. Her kan I nyde delikatesser som varmrøget fersk laks med citruspeber røget over rødeltræ, letrøgede, lyserøde pil-selv-rejer og snacks som salte mandler tilberedt med røgen fra bøgesmuld.

I kan vælge at tage maden med hjem eller spise på røgeriet med udsigt over lystbådehavnen, mens børnene leger omkring, og solen går ned. Så bliver det næsten ikke mere idyllisk. Det skulle da lige være, hvis man valgte en kølig flaske hvidvin til maden.

null
Tunø Røgeri langer lækre lokale delikatesser over disken. Foto: Tunø Røgeri
 

2. Tag en tur med Traxa

Vil man gerne opleve lidt hestekræfter på den ellers bilfri ø, kan man tage en både sjov og anderledes tur med øens berømte traxa. Ordet er en sammentrækning af taxa og traktor, og traxaen kører øens gæster rundt i en åben vogn trukket af en stor traktor.

Ved bestilling kommer I således øen rundt med guide på en ægte traktorsafari. Turen rundt på øen varer små to timer, og undervejs fortælles der om øen, og ved udvalgte steder stoppes der op for et nærmere blik på Tunø.

null
Uden biler på øen kan traxaen sørge for, at I kan komme omkring på Tunø. Foto: Odder Kommune


Guide til en tur i Kystlandet

Vi gør det nemt for dig og samler 37+ konkrete oplevelser i Kystlandet, der forener Odder, Horsens og Hedensted kommuner i hjertet af Danmark.

 

Dermed kan du hurtigt sammensætte dine helt egne skræddersyede dage.

Find dit nye favoritsted, og del oplevelsen med os. Følg VisitOdder på Facebook og Instagram, hvor vi hver uge giver dig nye anbefalinger til spændende dagsture i området.

Del dine favoritsteder og oplevelser med os ved at bruge hashtags #visitodder, #baredanmark eller #kystlandet.


 

3. Kom på badehotel i det gamle mejeri

I gamle dage var badehotellet Mejeriet Tunø netop et mejeri, der lavede mælk og ost. Men i dag er stedet forvandlet til et drønhyggeligt badehotel med mulighed for spisning og overnatning.

På terrassen med panorama-udsigt over havet kræser badehotellets personale for gæsterne med bl.a. hjemmelavet smørrebrød, salater og desserter baseret på lokale råvarer.

null
Der er lagt op til hygge og gode stunder, hvis I slår jer ned på Mejeriet Tunø. Foto: Dennis Plougmann
 

Mejeriet Tunø danner desuden rammen om autentiske oplevelser lige fra livemusik og underholdning med højt humør og kolde fadøl til rolige yoga-morgener i solskinnet.

 

4. Øen rundt på skattejagt

Har man en skattejæger i maven, kan både børn og voksne gå øen rundt med et rigtigt skattekort og tilmed få en medalje som belønning og minde om turen. 

Skattejagten Tunø Rundt, der især er et hit blandt børn, er 8,3 km lang, og det tager cirka tre timer at komme øen rundt og samtidig nyde de indlagte stop undervejs. På turen følger I skattekortet og løser sjove opgaver. Det skal jo ikke være helt nemt at finde en hemmelig skat, vel?

null
Lad jublen bryde løs, når det lykkes familien at gennemføre skattejagten på Tunø. Foto: Destination Kystlandet
 

På ruten er der også tid til at nyde sin madpakke i naturen, eller I kan købe en god frokost, når turen slutter, og de store og små skattejægere får deres speciallavede Tunø-medalje.

 

5. Gode steder at overnatte

Det er oplagt at tage en eller flere overnatninger på øen, og udover badehotellet er der også rig mulighed for overnatning i hytte, telt, feriehuse samt i flere af øens gamle og hyggelige gårde, der er lavet om til hyggelige Bed and Breakfast.

null
Der er fantastisk udsigt stort set uanset, hvor på Tunø I vælger at slå jer ned. Foto: Claus Buur
 

6. Nyd de lækre grøntsager

Tunø er et sandt mekka for lækre grøntsager, og øens marker og bede er fyldt med smagfulde lækkerier. I sommerhalvåret byder øens mange grøntsagsboder på nye kartofler, sprøde grønne asparges, friske gulerødder, ærter, løg, lækre porrer og meget andet.

Om de gode grøntsager skyldes de mange solskinstimer, det milde ø-klima eller det høje saltindhold i havvandet, ved man ikke med sikkerhed. Men grøntsager fra Tunø smager bare bedre. Derfor er det også oplagt, at I inden hjemrejsen fylder tasken på op, så I virkelig kan nyde smagen af Tunø hele sommeren.

null
Hvorfor smager grøntsagerne på Tunø så godt? Man ved det faktisk ikke. Men helt sikkert er det, at du skal prøve dem. Foto: Melissa Villumsen
 

7. Fiskeri

En dag med stang og snøre og et par lækre fisk i spanden er for mange en skøn måde at tilbringe dagen. Så er I glade for at fiske, er der heldigvis gode muligheder for lystfiskeri for hele familien langs Tunøs kyst.

På trods af navnet er der ikke mange tun ved Tunø, men i stedet kan I fange havørred, hornfisk i sæsonen, skrubber, torsk og ålekvabbe. Derudover bliver vandet omkring øen jævnligt invaderet af store stimer multer.

Fangstgaranti kan vi desværre ikke give. Til gengæld er det helt sikkert, at fisken smager fantastisk tilberedt over grill eller bål med udsigt over havet efter en dejlig dag sammen på Tunø.
 

Nå, ja – og færgen er gratis i hele august og september

Faktisk er der lige nu god grund til at planlægge en tur til den bilfri ø.

Alle gående og cyklister kommer nemlig gratis med Tunøfærgen i hele august og september.

null
Selv før du rammer Tunø, får du en smuk - og gratis - tur til øen med Tunøfærgen. Foto: Claus Buur
 

Hvad venter du på? God fornøjelse!
 

Se også: Vi gør det nemt for dig – se 37+ konkrete turforslag i Kystlandet
 

Denne artikel er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.