ANNONCE:

Carsten har taget 194 kurser: ”At være cykelsmed er mere krævende, end man skulle tro”

Fra 90’ernes cykel med 3 gear og en fodbremse står du nu med valget mellem ladcykler, elcykler, tourcykler, racercykler og alt derimellem. Cykler er ikke, hvad de har været. Derfor kræver det mere end lappegrej og kædeolie at blive en god cykelsmed i dag.

Mere end 40.000 cyklister krydser Dronning Louises Bro på Nørrebro hver dag. Mange af dem fortsætter videre ad Nørrebrogade, forbi Assistens Kirkegård og cykelforretningen Velo94 på Nørrebrogade, hvor Carsten Pedersen og kollegaerne ofte starter dagen i morgensolen med en kop kaffe og et kig til cykelmylderet.

”Jeg vil skønne, at cirka halvdelen af dem, som kører forbi, trænger til at få pumpet cyklen. Det er ellers både nemt og gratis, men det er altså noget, som mange glemmer,” fortæller Carsten Pedersen, der har haft butikken siden 2016.

 

Realitetstjek på Dronning Louises Bro

Som optakt til touren havde Shimano arrangeret en pop up på Dronning Louises Bro, hvor Velo94 tilbød gratis service.

”Det var de mest forsømte cykler, jeg nogensinde har set. Mens jeg smurte og justerede kæder fik vi en god snak om, hvordan de kunne passe bedre på cyklen, og det blev måske en øjenåbner. Generelt synes jeg, at de fleste er blevet gode til at indrømme, at de ikke kan eller orker at vedligeholde deres cykel, og det er jo helt ok. Bare de så husker at aflevere den til service.”

null  

Et fag med mange facetter

I gamle dage, da det var hipt at gå med hat, lå der en hatteforretning her på hjørnet i nummer 94. Da den trend døde ud, flyttede cyklerne ind, og siden 80’erne har lokalerne dannet rammen om en cykelhandel. I dag med alt fra klassiske damecykler til sportscykler, elcykler og ladcykler – og med hovedbeklædning i form af cykelhjelme.

”Det var noget lidt andet at være cykelsmed i 90’erne, da jeg blev udlært. I dag er det ikke længere nok at kunne lappe en cykel, smøre en kæde og fikse de indvendige gear. Det er blevet et meget mere nuanceret og teknisk fag, hvor vi arbejder med mange forskellige gearsystemer, elcykler og sportscykler,” fortæller Carsten Pedersen, der løbende har uddannet og specialiseret sig inden for Shimanos teknologi og reservedele. Dermed kan Velo94 kalde sig for Shimano Service Center.

 

Mere krævende end de fleste tror

Da Carsten Pedersen som ganske ung gjorde sin entré på cykelværkstedet i Albertslund, var han fascineret af netop teknikken. Siden har han været en tur forbi Forsvaret, læst til pædagog og arbejdet på en lukket institution. Men den tekniske udvikling har lokket ham tilbage til faget ad flere omgange.

”Jeg var skoletræt og brugte en del tid på at køre BMX og mountainbike. Jeg havde også overvejet at blive tømrer, men det var både sjovt og fascinerende at fikse cyklen, så jeg blev cykelsmed, og det har jeg ikke helt kunne slippe, selv om jeg også har prøvet andre ting.”

For mange danskere er cyklen en brugsgenstand, der er billig i drift. Derfor tænker de færreste måske over, hvor meget cyklerne har udviklet sig gennem de sidste 30 år. Carsten Pedersen kan sammenlagt tælle til 194 aktuelle Shimano-kurser, som han har taget, siden han åbnede butikken på Nørrebro i 2016, og selv en garvet cykelsmed lærer noget hver gang.

”Det er meget mere krævende at være cykelsmed, end man skulle tro. Du skal kunne lokalisere fejlen, rådgive kunden og derefter løse problemet på den bedst tænkelige måde,” siger han og tilføjer:

”Havde en kunde for 10 år siden spurgt til en skrigende skivebremse, havde jeg bare skiftet bremseklodserne. Nu har jeg en anden viden og ved, hvorfor den skriger, og hvordan jeg kan løse problemet. På den måde kan jeg også forklare det til kunden. Det giver måske kunden en tryghed, men det er også rart for os at vide, at vi gør det rigtige.”

null

En videnskab i vedligehold

Carsten Pedersen blev introduceret til Shimano Service Center, da han åbnede butikken i 2016. Med ambitionen om at yde god og retfærdig service for kunderne, startede han fra scratch og arbejdede sig igennem det ene kursus efter det andet. I dag har han 194 Shimano-kurser bag sig.  

”Typisk ser du en video på 10 minutter, hvorefter du svarer på 3-10 spørgsmål omkring specifikke, tekniske ting. Har du ikke svaret rigtigt på mindst 80% af spørgsmålene, må du gøre det om.”

Det er frivilligt, om de ansatte hos Velo94 vil tage kurserne, men det er et godt kort at have på hånden, pointerer Carsten Pedersen. Og så udløser det også sundhedsforsikring og en god løn.

”Da vores argentinske cykelsmed kom hertil, tog han de første 100 kurser på et par uger. Han var meget begejstret for at kunne tilegne sig al den nye viden, og når han rådgiver kunderne er det tydeligt, at han ved, hvad han snakker om,” siger han og slutter:

”Det er ikke sikkert, at kunden tænker så meget over, at vi er et Shimano Service Center, men for os betyder det noget, at vi kan stå inde for kvaliteten. Samtidig er vi blevet mere effektive og kan skifte reservedele mere hurtigt og sikkert, fordi vi er blevet eksperter.”

3 tips fra Carsten: Sådan får du en sjov og sikker cykeltur efter ferien

 

Luft i dækket

Husk at få pumpet dine dæk. Du vil straks mærke, at du får mere fart på og cykelturen føles lettere. Flade dæk kan derimod gøre cykelturen ekstra sej. De fleste cykelbutikker har indstillet pumpen, så den ikke pumper for hårdt. På den måde kan det altså ikke rigtigt gå galt.

 

Smør kæden

Med lidt olie glider det hele lidt lettere. Alt efter dit temperament har du tre muligheder. Vil du gerne nørkle med cyklen og gøre det helt efter bogen, skal du rense kæden og påføre olie. Er du lidt mindre ambitiøs, kan du få en olie der både renser og smører. Sidste og meget populære mulighed er at lade dit cykelværksted smøre og stramme kæden.

 

Husk hjelmen

De fleste er klar over at man bør have hjelm på når man cykler. Alligvel er der mange der undlader den, når de tager på arbejde, til studiet, kører de små til skole/børnehave/vuggestuen. Sidstnævnte er særligt bemærkelsesværdigt, for de husker at give børnene hjelm på.

Du ser eksempelvis aldrig en landevejsrytter eller en MTB-rytter uden hjelm. I morgentrafikken er der dog et stort antal, der cykler uden hjelm, da de enten ikke vil ødelægge frisuren eller bare lige skal på en kort tur. Men disse ture er særligt farlige, da der netop her er en stor mængde trafik blandet med morgenstress og travlhed. Anskaf dig en hjelm med god pasform, så du får den brugt. Shimanos Lazerhjelme har fx den ekstra feature, at hjelmen kan rotere, så hovedet får ekstra støtte i et eventuelt styrt. Derudover har Lazer særligt fokus på komfort i form af lav vægt, god ventilation og god pasform.

Shimano Service Center

Shimano Service Center er et globalt netværk af uafhængige cykelhandlere. Her kan du få rådgivning om vedligehold samt reparation og service udført af dygtige cykelmekanikere, certificeret i Shimanos gearsystemer. Med ca. 40 centre fordelt over hele Danmark er hjælpen tæt på, når cyklen knager eller når det er tid til cyklens årlige sundhedstjek.

Find dit nærmeste Shimano Service Center

En grøn udvikling

Cyklen er på mange måder vejen til en grønnere fremtid. Det bakker Shimano først og fremmest op om ved at sikre en god og glidende cykeltur. Derudover har reservedelsproducenten skabt en bæredygtig emballagestrategi, der reducerer brugen af engangsplastik og introducerer FSC-certificeret pap eller genbrugspap som erstatning.