ANNONCE:

"Dem, der har knækket læsekoden og læselysten, er meget bedre stillet, når de bliver ældre og støder på længere, mere komplicerede tekster. Både faglige og skønlitterære. Derfor er det vigtigt at tilbyde gode muligheder for læsning. Jeg tror på, at løsningen er at have gode bøger til rådighed, så børnenes interesse kan holdes fanget."

Brede Gautland Andersen er grundskolelærer, og han er meget optaget af, hvor vigtigt det er at være god til at læse.

Både når det kommer til at være skarp i fag som for eksempel matematik, men mindst lige så meget, når det kommer til at kunne dykke ned i længere tekster og træne den udholdenhed, de kræver.

Nogle elever knækker koden hurtigere end andre, og Brede Gautland Andersen ser en klar forskel mellem de elever, der har fået hul på læselysten og dem, der ikke har. Og én særlig app kan ifølge ham være med til sætte gang i børns lyst til at læse.

- Pickatales læse- og lytteapp kan være med til at vække børnenes læseglæde, fordi den tilbyder så mange forskellige bøger. Og så er det hele digitalt, og det er med til at give børnene et sjovt og spændende møde med det at læse, siger Brede Gautland Andersen.

Begynd at læse i dag! Prøv gratis, ingen bindingstid!

Giv dine børn et stort udvalg af bøger
Så hvad er Pickatale?
Pickatale fungerer som et stort digitalt bibliotek med over 1.000 bøger. På Pickatale får børn mulighed for selv at udforske de bøger og emner, de er synes er spændende.

Alle bøgerne kombinerer lyd, tekst og illustrationer for at gøre læsningen sjov, lærerig og nem. Og det er netop det, som Brede mener, er vigtigt. Når det handler om at vække læselysten, så skal man altså finde en bog eller forfatter, der fanger børnene.

- For en ikke særlig motiveret 8-årig, som ikke synes, at læsning er særlig sjovt, tror jeg ikke, at tvang nytter. Vi bør hellere tænke på, hvordan vi kan vejlede børnene, og hvilke bøger de skal kunne vælge, siger Brede Gautland Andersen og fortsætter:

- Og her kommer tilgængeligheden ind i billedet. Som lærer oplever jeg, at så længe bøgerne er spændende og udvalget stort nok, så skal de fleste nok finde noget, de kan lide. Og så er læseglæden lige rundt om hjørnet, lyder det fra læreren.

null
Skolelærer Brede Gautland Andersen er meget begejstret for Pickatale og appens evne til at give børn lyst til at læse. Foto: Pickatale

Børnene kan interagere med historien
Med Pickatale kan børn lytte eller læse, og de kan helt selv bladre i de digitale bøger. Alle sider er klikbare, og når et ord bliver læst op, bliver det også fremhævet på skærmen – den såkaldte ’karaoke-funktion.

Det gør det nemt både at følge historien, og hvordan ordene staves. Og det hjælper på indlæringen.

Brede Gautland Andersen er stor fan af lyttefunktionen i appen. Han tror nemlig på, at højtlæsning er en god genvej til at vække børnenes læseglæde. Han mener helt klart, at der er behov for et hjælpemiddel som Pickatale.

Pickatale kan give barnet bedre ordforråd
Det kan i høj grad betale sig for børn at komme hurtigt ud af læsningens starthuller. Og forskellen kan være stor, hvis man ikke gør det. Det skriver det svenske skole-medie skolvarlden.se.

En syttenårig, der læser eller lytter til tekster, og som har fået læst meget højt som lille, har et ordforråd på 50.000-70.000 ord.

Til sammenligning har en syttenårig, der ikke læser eller har fået læst højt som lille, et ordforråd på kun 15.000-17.000 ord. For at fungere i et normalt voksenliv skal man have et ordforråd på ca. 50.000 ord.

- Vi ser en klar forbindelse mellem dem, der bryder læsekoden og oplever læseglæde tidligt, og dem, der skriver godt og flydende, har større ordforråd og kan opbygge gode tekster. Det hænger sammen: Du læser dig til at skrive godt, og du skriver dig til at læse godt, afslutter Brede Gautland Andersen.

Læs mere om, hvordan Pickatale kan hjælpe dit barn med at finde læselysten

null
I Pickatales app finder du bøger til enhver smag - og alle aldre. Foto: Pickatale