ANNONCE:

Hvad koster det? Så meget kan du spare ved at køre elbil

Af Alexander Højfeldt Lund

Måske er du bange for, at det er dyrt at køre elbil. Undersøgelser viser dog, at det i gennemsnit er billigere at køre i en elbil frem for en benzin- eller dieselbil.

Ny EU-regulering betyder, at det bliver dyrere at køre i benzin- eller dieselbiler. Priserne på brændstofferne stiger nemlig 7,7 procent i 2024 og forventes at stige med yderligere 6 procent i 2025.

Dermed kan det snildt kommer til at koste mellem 500 og over 1.000 kroner at tanke fossilbilen op, når den er ved at løbe tør. Men hvis du nu skiftede til en elbil, ville du faktisk kunne spare mange penge, forklarer Mads Degn, Founder og COO hos Greenbow, der udbyder hjemmeladere.

»Vores tal viser, at den gennemsnitlige danske bilejer med et kørselsbehov på 15.000 km årligt vil komme til at betale under 400 kroner om måneden med vores ladepakke,« siger Mads Degn.

Hvad koster det at køre elbil?
Men inden du løber ned til autoforhandleren og køber dig en elbil, er det en god idé at se på, hvad det egentlig koster at køre elbil, fortæller Mads Degn.

»Det er dog svært at give et helt konkret svar, da det kommer an på dit forbrug, bilmodellen, om du lader ude eller hjemme og til hvilken pris,« siger Mads Degn.

Der er altså mange parametre at tage hensyn til, men dermed er det ikke sagt, at du ikke kan få et gennemsnitligt overblik over, hvor meget det kommer til at koste at køre en elbil.

For at finde ud af det skal du vide, hvor mange kilometer du kommer til at køre i den og vælge en gennemsnitselpris. Måske er du bange for, at det kommer til at være meget dyrt at køre i en elbil. Undersøgelser viser dog, at det i gennemsnit er billigere at køre i en elbil frem for en benzin- eller dieselbil.


[INDSÆT LADETEST ELLER SAMMENLIGNINGSTEST]


Elbil sammenlignet med benzinbil
Hos Greenbow har man lavet en sammenligning mellem en prisen for at køre i en gennemsnitlig benzinbil og en gennemsnitlig elbil. Beregningen er baseret på, at du oplader din elbil hjemme.

Beregning elbil

DKK

KWh pris, fratrukket elafgiften

0,96

Antal km kørt på én kWh

5

Pris pr. kørt kilometer

0,192



Beregning benzinbil

DKK

Literpris

15,19

Km pr. liter

15

Pris pr. kørt kilometer

1,013

Prøv Greenbows beregner her.

Fordelen ved hjemmelader
Har du en ladeboks derhjemme, kan du også sænke omkostningen ved at lade, når elprisen er lav. Du kan dagligt se, hvad er elprisen er time for time. Det kan du for eksempel gøre på Greenbows hjemmeside, siger Mads Degn.

»Når du kender prisen, kan du sætte din elbil til at lade op, når prisen er lav. Er du kunde hos Greenbow, har du mulighed for at indstille i din app, hvornår ladningen skal gå i gang. Du kan derfor bare sætte kablet til, når du parkerer bilen og derefter indstille i appen, hvornår opladningen skal gå i gang,« siger han.

Prisen svinger også, når du lader op ved en offentlig stander. Typisk er det dyrere for dig at lave ved lynladere frem for hurtigladere. Du kan betale via for eksempel Greenbows app, når du benytter dig af offentlige ladestandere i Europa, men det er så den givne udbyder af ladestanderen, der bestemmer prisen.

»Generelt giver det mening i langt de fleste tilfælde at have et abonnement. Det er kun, hvis du kun bruger din elbil meget lidt, eller dit forbrug varierer meget, at det måske kan betale sig for dig, at du ikke har et abonnement,« siger Mads Degn.

null

Få refusion af elafgiften
En anden måde at sænke omkostningerne ved at have en elbil er, at du sørger for at få refusion af elafgiften, hvis du er berettiget til den.

For at kunne få refusion for elafgiften skal du have en ladeboks derhjemme. Derudover skal du være kunde hos Greenbow eller et lignende firma. Det er ikke muligt for dig selv som privatperson at få refusion på elafgiften.

»Vi fjernaflæser din ladeboks og ser på, hvor meget strøm du har brugt på at lade op. Derefter indsender vi oplysningerne til Skat, og du får refusionen i løbet af en til to måneder,« siger Mads Degn.