ANNONCE:

Derfor er der ingen grund til ladeangst på ferien

Af Alexander Højfeldt Lund

Frygter du også, at du ikke kan finde en lader, når elbilen er ved at løbe tør? Så lider du af ladeangst. Men det findes der heldigvis en kur for - den hedder overblik.

Måske har du set det hos din teenagedatter. Den snigende panik, der spreder sig, når mobiltelefonen er ved at løbe tør for strøm, og en stikkontakt ikke er i syne. 

Elbilejere kan også opleve den inden en længere køretur. Ladeangst kalder de den. Angsten for ikke at kunne lade bilen op, når behovet opstår, og løbe tør på en sidevej i Hjørring eller en bjergvej i Toscana.

Når din elbil er tæt på at være flad, har du brug for at kunne finde frem til den nærmeste ladestader hurtigt. Og der kan et solidt overblik hjælpe med at give dig den fornødne ro i maven.

Det overblik har Greenbow, der udbyder hjemmeladeløsninger, sørget for, forklarer Mads Degn, Founder og COO hos Greenbow.

- Hos Greenbow bruger vi ikke energi på at sætte offentlige ladestandere op. I stedet arbejder vi for at give dig adgang til så mange offentlige ladestandere som muligt og kortlægge dem via vores app. På den måde ser vi os selv som en IT-virksomhed, der kan hjælpe dig med at få den bedste brugeroplevelse, siger han.

300.000 ladestandere
Et hurtigt kig i Greenbows app viser, at Danmark faktisk har flere ladepunkter pr. elbil end Norge, som ellers er et land kendt for at være meget venligtsindet, når det kommer til elbiler.

Men det er ikke kun i Danmark, at du kan få et overblik over ladestandere, fortæller Mads Degn.

- Vi har nemlig også samlet overblikket over 300.000 ladestandere i hele Europa i vores app. Skal du have elbilen med på ferie, vil det derfor være nemt for dig at finde frem til den nærmeste ladestander, siger han.

Byladere, hurtigladere og lynladere
Typisk findes der tre forskellige slags ladestandere. Det er byladere, hurtigladere og lynladere.

Byladerne er de mest udbredte. De lader med samme hastighed som en hjemmelader, og det vil typisk tage mellem fem og ti timer, før din elbil er ladt helt op. 

Hurtigladerne er de næstmest udbredte. Dem kan du finde både på offentlige parkeringspladser, ved indkøbscentre, tankstationer og rastepladser. 

Lynladerne står ved trafikknudepunkter og langs med motorvejene. De er endnu hurtigere at lade op ved end hurtigladerne. Der kan det tage ned til 10 minutter at lade elbilen op til 80 procent.

- Grunden til, at du kan nøjes med at lade din bil op til 80 procent, når du lader ved en offentlig ladestander, er, at det tager næsten lige så lang tid at lade de sidste 20 procent, som det gør at lade de første 80 procent, siger Mads Degn.

Kæmpe fleksibilitet
Når der hele tiden kommer flere og flere offentlige ladestandere, hvorfor giver det så mening at investere i en hjemmelader?

Det er selvfølgelig op til dig selv at vurdere, om du vil have en privat ladeboks eller ej, forklarer Mads Degn, men en vigtig fordel er, at det giver en kæmpe fleksibilitet, at du har din egen ladeboks.

- Dermed kan du sætte bilen til at lade op, når du kommer hjem og komme ud til en fuldt opladt bil næste morgen. Mange elbilejere joker med, at det kun tager ti sekunder at lade bilen op: fem sekunder til at sætte kablet i om aftenen og fem til at tage det ud igen næste morgen, siger Mads Degn.

Ofte vælger man også hjemmelader-løsningen, fordi det er markant billigere at lade hjemme end at lade ude. Eksempelvis fordi at man derhjemme kan få refusion af elafgiften og det kan man ikke på offentlige ladestandere, slutter Mads Degn.

Prøv Greenbows beregner her.