ANNONCE:

Myter og muligheder: Hvad ved du om kryptovaluta?

Af Rasmus Barud Thomsen

Selv om kryptovaluta efterhånden har nogle år på bagen, er der stadig mange myter og misforståelser omkring de digitale valutaer. Her bliver du klogere på, hvilke fordele, der er ved at have styr på fup og fakta.

Det er 15 år siden, at den nok bedst kendte kryptovaluta, Bitcoin, så dagens lys.

Siden da er der kommet mange andre kryptovalutaer til – og det samme er myter og misforståelser omkring dem.

For selv om kryptovaluta i dag handles på lige fod med værdipapirer og bruges af flere hundrede millioner mennesker verden over, er det stadig ukendt land for mange.

Ifølge den nordiske kryptovalutabørs Firi, der tilbyder salg, køb og opbevaring af kryptovaluta, er der flere myter, der går igen hos folk, der endnu ikke har sat sig helt ind i, hvad kryptovaluta egentligt er for en størrelse.

Her kommer nogle af de mest udbredte:

Krypto er for kriminelle
Handlen med kryptovaluta bliver ofte beskrevet som det vilde vesten, hvor det nærmest kun er kriminelle, der køber og sælger.

Men det er en myte, for sådan er virkeligheden ikke i dag.

De seneste data indikerer således, at mindre end en procent af krypto-transaktionerne involverer ulovlig aktivitet.

Og det er faktisk lavt sammenlignet med andelen af kriminelle transaktioner inden for den traditionelle finansielle sektor, der vurderes til at ligge på mellem to og fem procent.

Krypto er bare et pyramidespil
Krypto er ofte blevet omtalt som en art pyramidespil uden reel værdi. Og der har da også været eksempler på kryptovalutaer, hvor folk har mistet penge.

Men det samme kan siges om aktiemarkedet, og fundamentalt set handler skabelsen af krypto om at anvende den bagvedliggende teknologi, der hedder blockchain. Mange store virksomheder og organisationer anvender i dag blockchains, da teknologien muliggør nye forretningsområder end de systemer, de anvender idag. I takt med udbredelsen er mange kryptovalutaer steget i værdi de seneste år.

Man kan ikke betale med krypto
Betalingen med krypto er rigtig nok stadig i sin tidlige fase, men hver dag kommer der nye steder til på listen over steder, hvor du kan betale for produkter og ydelser.

Alt fra burgere over rejser til tøj og biler kan købes med krypto i dag, og det er både nemt og sikkert. Den eneste forskel er, at der med krypto ikke er et fordyrende mellemled – typisk i form af en bank eller betalingskortvirksomhed - der skal have et gebyr for handlen.

Klik her for at læse mere om myter og muligheder med kryptovaluta.

Artiklen fortsætter under billedet...
Bitcoin er den den mest kendte og populære kryptovaluta. Foto: FiriBitcoin er den den mest kendte og populære kryptovaluta. Foto: Firi

Gode muligheder i krypto
Mens der altså findes mange myter om krypto, er det bestemt også relevant at se på de muligheder, der findes ved investering i kryptovaluta.

Til at starte med er kryptovaluta en god måde at diversificere ens investeringsportefølje. Det handler helt banalt om at sprede risikoen, hvor man eksempelvis har set eksempler på, at aktiemarkedet er gået ned i perioder, hvor krypto er steget.

Og lige som med aktier er faktum, at man ikke kan opnå et afkast uden risiko. Den risiko kan dog mindskes ved at tænke langsigtet og ikke investere penge, der skal bruges i den nærmeste fremtid. På den måde er man mindre følsom over de udsving i kurser, der altid vil være på både krypto og aktier.

Hos Firi anbefaler de desuden, at man sætter sig godt ind i, hvor man handler og opbevarer sine krypto. For mange der er nye, vil en reguleret kryptobørs med gode sikkerhedsprocedurer og opbevaring i det, man kalder en "cold wallet," være den nemmeste og sikreste løsning. En “cold wallet” er en wallet, der primært er offline og kun er online, når der overføres krypto fra den, hvilket minimere muligheden for hacking.

Skulle have købt bitcoin
Den første handel med bitcoin blev foretaget i maj 2010, hvor en ung amerikaner købte to pizzaer for 10.000 bitcoins. Det svarede dengang til omkring 200 kroner, men i dag har 10.000 bitcoins en samlet værdi på over fire milliarder kroner,

Den form for gevinst er der naturligvis aldrig nogen garantier for, men der er grund til at tro, at teknologien bag krypto i sig selv har et stort potentiale.

Krypto bygger som omtalt på blockchain-teknologi, der har den helt unikke fordel, at den ikke kan manipuleres med. Processen sikrer nemlig, at transaktionerne er sikre og uforanderlige, og det er der stor efterspørgsel på.

Lyder det indviklet, så er en af fordelene ved at investere i krypto netop også, at du motiveres til at forstå og lære mere om fremtidens økonomi.

Hos Firi er man i hvert fald ikke i tvivl om, at krypto er fremtidens økonomiske byggesten, og det indebærer meget mere end bare penge.

Det kan du læse meget mere om ved at klikke her.

Krypto-ordbogen

Der er flere nye ord og begreber at holde styr på, når man begynder at interessere sig for kryptovaluta. Her får du forklaringen på nogle af de vigtigste:

Krypto
Ordet krypto er forkortelse for kryptografi, der netop er centralt for blockchain-teknologien, der ligger bag krypto valuta

Blockchain
En blockchain er et netværk af online deltagere, der ved hjælp af teknologiske løsninger formår at holde styr på, hvem der ejer hvad uden at der er en central enhed som en bank eller lignende som mellemmand.

Du kan derfor sende penge til en ven lige så nemt som du sender en e-mail, og samtidig har du et system, der automatisk sørger for, at der ikke bliver snydt.

Mining
Mining er processen, hvorved nye transaktioner bekræftes og tilføjes til en blockchain, og nye enheder af kryptovaluta (f.eks. Bitcoin) skabes. Det indebærer bl.a. at minere samler transaktioner i blokke og bekræfter deres gyldighed.

Mining sikrer netværkets sikkerhed og integritet ved at gøre det dyrt og ressourcekrævende at manipulere blockchainen.

Wallet
En wallet er et digital værktøj, der bruges til at opbevare, sende og modtage kryptovalutaer. En wallet gemmer således dine private og offentlige nøgler, der bruges til at sende og modtage kryptovaluta.

Du kan læse meget mere om kryptovaluta og dets spændende muligheder hos Firi.