ANNONCE:

Har du den rigtige elaftale?

Elaftalen har stor betydning for, hvad og hvordan du betaler for strømmen. Læs med og bliv klogere på, hvordan du sikrer, at du har den rigtige elaftale.

Hvem leverer strømmen hjemme hos dig? Hvis du ikke lige kan huske det, så bare rolig. Du er langt fra den eneste. I mange år har elmarkedet været meget stabilt, og det har betydet, at forbrugerne ikke har skænket elleverandøren ret mange tanker.

Situationen lige nu er dog anderledes. Elpriserne er alt andet end stabile, og stigning efter stigning har fået mange kunder til at være mere bevidste om deres elforbrug, og hvad det faktisk koster.

Sådan reducerer du elregningen
Overordnet er der to måder, du kan reducere din elregning på. Du kan bruge mindre strøm, og du kan bruge strømmen på tidspunkter, hvor strømmen er billig - eller i hvert fald billigere.

Alle kan få glæde af at bruge mindre strøm, men om du får noget økonomisk ud af at bruge strømmen på det rigtige tidspunkt afhænger af din elaftale.

Det fortæller Camilla Grevsen, der er kunderådgiver hos energiselskabet EWII.

»Det med at bruge strømmen på det rigtige tidspunkt virker kun, hvis man har en variabel aftale, og det er det faktisk de færreste, der har,« siger hun.

En variabel aftale betyder, at du betaler den aktuelle timepris for strømmen, og den kan svinge ret kraftigt, hvorfor det godt kan betale sig at holde øje med timeprisen, hvis du har en variabel aftale.

Har du derimod en elaftale med en fast elpris eller en anden aftale, hvor prisen ikke ændres time for time, så betaler du det samme i rå elpris for en kWh, uanset hvornår på døgnet du bruger strømmen. Det betyder, du ikke får noget økonomisk ud af at holde øje med udsving i prisen, for disse udsving gælder ikke for dig. Med andre ord har du ikke økonomisk fordel af at time og tilrettelægge dit forbrug, da den rå elpris/kWh er den samme, døgnet rundt.

»Hvis man ikke lige har sat sig ind i sin elaftale, så kan det være svært at forstå, at ens elregning ikke er faldet, selvom man har indrettet sit forbrug efter timeprisen, men typisk skyldes det, at man har en aftale hvor den rå elpris er fastsat eller at den aktuelle timepris er blevet højere,« forklarer Camilla Grevsen.

Lær mere om strømpriser her

Hvad er den “rigtige” elaftale?
En elaftale er egentlig som et abonnement. Du tegner en fast aftale om levering af strøm under nogle specifikke vilkår og med en ramme for, hvordan forbruget bliver afregnet.

Det nok vigtigste at lægge mærke til i din elaftale er, om du betaler en variabel pris eller en fast pris for en rå kWh.

Elselskaberne arbejder altså overordnet med to typer aftaler:

  • Fast pris: Din elpris er fastlåst i en given periode, som afhængig af elselskabet kan variere fra nogle få måneder til flere år.
  • Variabel pris: Du betaler den pris strømmen koster på timebasis

Hvilken model, der er den “rigtige”, er i høj grad en smagssag, forklarer Camilla Grevsen.

»Har man det bedst med både livrem og seler, bør man måske gå efter en aftale med fast pris, så man ved, hvad man har med at gøre. Det giver for mange en tryghed i en ellers usikker tid,« siger hun.

Andre har is i maven, og ønsker ikke at bruge tid på at holde øje med prisernes udvikling.

»Her foretrækker mange aftalen hvor prisen ændrer sig kvartalsvis. For skulle elprisen pludselig falde, vil prisen kunden afregnes også falde, helt uden kundens indsats.«

Endelig er der dem, der gerne vil have mulighed for at drage nytte af, at prisen er billigere på nogle tidspunkter af døgnet.

»For dem, som gerne vil udnytte perioder med billigere el er det bedre med en variabel elpris,« siger hun og påpeger, at det trods alt kræver en indsats før denne fordel viser sig på elregningen.

»Det kræver, at man faktisk bruger tid på at sætte sig ind i, hvornår elprisen er lav og også udnytter det. Og ligeledes at man undgår at bruge strømmen i de dyreste timer. Ellers kan det blive en dyr fornøjelse rent økonomisk,« slår Camilla Grevsen fast.

Sådan vælger du den rigtige elaftale
At vælge den rigtige elaftale handler først og fremmest om at gøre sig bevidst om hvordan og hvornår, man bruger strøm.

»Kig lidt indad og find ud af, hvad der fungerer for dig. Hvad du er for en type. For har du ikke tid og overskud til at sætte dig ind i timepriserne og handle på dem, så bør du vælge en aftale hvor den rå elpris for en kWh er fast,« vurderer Camilla Grevsen.

På den måde betyder det nemlig ikke noget for din regning, hvornår du tænder for vaskemaskinen, og du kan i stedet koncentrere dig om at få hverdagen til at hænge sammen.

Hos energiselskabet EWII anerkender de kundernes forskellige behov, og derfor har de både abonnementer med variabel, kvartalsvis fast og fast elpris.

Derudover er det en god idé at kigge på, hvad du betaler pr. kWh uden afgifter, abonnementer og diverse tillæg – altså den rå elpris. Det er i høj grad den rå elpris som er værd at sammenligne hvis du overvejer at skifte aftale, for de faste udgifter til staten og dit net selskab er ens, uanset hvilken elleverandør du får strømmen fra.

Ingen spildte kræfter
Skulle du være én af dem, som bruger kræfter på at regulere dit strømforbrug efter timepriserne selvom, du har en fast elpris, så skal du vide, dine kræfter ikke er helt spildte.

»Den lave timepris skyldes jo, at der er meget strøm tilgængeligt på de tidspunkter, så det er bedre for samfundet og klimaet at bruge strømmen, når den er billig, også selvom du ikke mærker forskellen i din privatøkonomi,« påpeger Camilla Grevsen fra EWII.

Hold øje med disse ting i din elaftale:

  • Har du variabel eller fast elpris?
  • Hvad ligger den “rå” elpris på uden abonnementer, tillæg osv.?
  • Betaler du for et abonnement? Hvor meget?
  • Er der nogle tillæg, og bliver de forklaret?
  • Hvad kræver det at opsige aftalen?
  • Har du en bindingsperiode, og hvor lang er den?

 

Om rå elpris:

Den rå elpris er, den pris du betaler for en kWh inkl. moms, uden statslige afgifter, tariffer og abonnement til netselskab og elleverandør.

Læs mere om pakker og priser fra EWII her



Forstå din elregning her