ANNONCE:

Følg i Rasmus Klumps fodspor på familietur i Horsens

I en ny børnebog tager Rasmus Klump på eventyr i Horsens og kommer forbi byens største attraktioner. Lad dig inspirere af Klump, og bliv klar til jeres næste familietur.

Horsens har de seneste år udviklet sig til et lille kulturmekka, hvor den blakkede fortid som fængsels- og industriby i dag er blevet vendt til en fordel. Her er historien blevet støvet af og blandt andet gjort til omdrejningspunkt for en række af byens museer, hvor man ikke er bange for børn, der ser bedst med fingrene. I en ny børnebog besøger Rasmus Klump netop Horsens.

Udgangspunktet for Klumps besøg er fundet af en sølvterrin, som skal afleveres tilbage til sin rette ejer. Og denne sølvterrin kan I faktisk se i virkeligheden på Horsens Museum. Til og med efterårsferien kan I få 50 % rabat på entrébilletten på netop Horsens Museum samt ikke mindst Fængselsmuseet, Industrimuseet og Horsens Kunstmuseum, som alle er nogle af de bygninger, vennerne kommer forbi på deres tur.

I ’Rasmus Klump besøger Horsens’ skal Klump og vennerne finde frem til ejeren af en kostbar sølvterrin, som normalt bor på Horsens Museum. Foto: David Jervidal/Destination Kystlandet.

I ’Rasmus Klump besøger Horsens’ skal Klump og vennerne finde frem til ejeren af en kostbar sølvterrin, som normalt bor på Horsens Museum. Foto: David Jervidal/Destination Kystlandet.

Undervejs møder Rasmus Klump nogle af byens kendte ”indbyggere”. For eksempel den opdagelsesrejsende Vitus Bering, efter hvem Beringsstrædet er opkaldt. Og udbryderkongen Carl August Lorentzen, der gravede en 18 meter lang flugttunnel, så han i 1949 kunne kravle ud i friheden væk fra Horsens Statsfængsel. En flugttunnel, I i dag kan opleve på Europas største fængselsmuseum.

Oplev livet bag tremmer

Normalt er det ikke en god nyhed, hvis man skal en tur i fængsel. Men et besøg i Fængselsmuseet i Horsens og dets 150-års historie kan I roligt glæde jer til.

Fra det øjeblik, I træder ind gennem fængselsporten i det tidligere Horsens Statsfængsel, kryber den autentiske og knugende fængselsstemning sig ind under huden. Fornemmelsen minder om den, som de tusindvis af indsatte gennem tiden må have følt, for man befinder sig nøjagtigt dér, hvor fanger i perioden 1853 til 2006 har været holdt indespærret.

Heldigvis kommer man i dag kun som gæst, når man besøger Europas største fængselsmuseum, som har vundet flere priser for sine gribende udstillinger. Her er en berømt flugttunnel, uhyggelige straffemetoder og historien om Danmarks sidste henrettelse blot nogle af de udstillinger, I kan opleve.

null

På fængselsmuseet kan I opleve en rekonstruktion af den 18-meter lange tunnel, som pengeskabstyven Carl August Lorentzens flygtede gennem i 1949 – og ved brug af VR kan I kravle i den. Foto: Dennis Plougmann/Destination Kystlandet.

Den nye familieaktivitet ’Det skjulte stempel’ gør det i år ekstra sjovt og udfordrende at bevæge sig gennem museet. I skal finde spor, løse koder og gennemføre opgaver, så I kan undslippe livet i fængslet. Hvis I har mod på det, er det dog også muligt at tilbringe en nat på den gamle sygeafdeling i SleepIn Fængslet.

Få hænderne op af lommen

Både inden- og udenfor er Industrimuseet skabt til at tage imod nysgerrige pilfingre. Her skal I ikke bare læse plancher op og ned om industri- og velfærdssamfundets udvikling, men i stedet mærke den på egen krop.

Tag udfordringen op og dyst mod hinanden ved samlebåndet, eller find ud af, hvem der hurtigst kan samle en Puch-Maxi motor i Børnenes Knallertværksted. Indsnus duften af gamle dage i arbejderboligerne, der tager jer fra de trænge kår i 1880’erne op til 1970’ernes lejlighed med bekvemmeligheder som fjernsyn og badeværelse. Er I vilde med larmende maskiner, er der mulighed for at få trommehinderne testet i elektricitetsværkets smukke Maskinhal, som også Rasmus Klump inviteres ind i.

Industrimuseets nyeste udstilling hedder ’Tryk på’ og dykker ned i emballageindustriens håndværk i de sidste 175 år. Her kan I gå på opdagelse i 1960’ernes selvbetjeningsbutik, hvor hylderne bugner af farvestrålende emballage, der kæmper om kundernes opmærksomhed, og I kan ligefrem designe jeres helt egen label.

null

Industrimuseet er et paradis for pilfingre både indenfor og udenfor. Der er gratis adgang for alle til den splinternye legeplads, som selvfølgelig også har industri-tema. Foto: David Jervidal/Destination Kystlandet.

Industrimuseets legeplads er en attraktion i sig selv. Legepladsen, som er inspireret af Horsens’ industrihistorie, blev indviet denne sommer. Rutsj for eksempel ned fra den 7 meter høje gastank, hvor Skæg lægger sig til at sove i Rasmus Klump-bogen, kravl på dampmaskinen og vip på Nimbusmotorcyklerne.

Guide til en ferie i Kystlandet

Vi har samlet 37+ konkrete endagsture i Kystlandet, som er lige til at springe ud i. Dermed kan du nemt sammensætte din egen skræddersyede ferie i hjertet af Danmark.

Følg Kystlandet på Facebook og få løbende tips og anbefalinger til oplevelser i området. Find dit nye favoritsted, og tag dine oplevelser med @kystlandet på Instagram.

Destination Kystlandet er den fælles feriedestination for Odder, Horsens og Hedensted kommuner.

 

Kunst i børnehøjde

Rasmus Klump kommer naturligvis også forbi parken Caroline Amalie Lunden – i folkemunde bare Lunden – hvor Horsens Kunstmuseum pryder på toppen af bakken. Museet er hjemsted for moderne og eksperimenterende samtidskunst, der går perfekt i spænd med børns legende og opfindsomme tilgang til verden. Fra 21. august 2021 kan I opleve street art kunstneren PhoebeNewYork, der ikke holder sig tilbage, når hun bruger byrummet til at pege på nogle af verdens uretfærdigheder. I forbindelse med udstillingen får børn mulighed for selv at udfolde sig kreativt og lave sin egen collage inspireret af PhoebeNewYork.

null

Horsens Kunstmuseum rummer moderne kunst og har øje for gæster i alle aldre. Det hvide museum med enestående lysindfald ligger i en smuk park med både skulpturer og legeplads. Foto: David Jervidal/Destination Kystlandet.

Uanset hvornår I besøger Horsens Kunstmuseum, kan I være sikre på, at Michael Kvium venter på jer. Museet har den største samling af bysbarnets værker og en sal dedikeret til at præsentere hans både fascinerende og til tider afskyvækkende billedunivers. Med sine billeder konfronterer han os med det uskønne, tabubelagte, det mørke og ubehagelige, så I vil helt sikkert få noget at tale om, uanset om I kan lide det, I ser, eller ej.

Horsens rundt med Klump eller skattekort

Efter at have været det meste af byen igennem lykkes det Rasmus Klump og vennerne at finde frem til sølvterrinens ejer på Jørgensens Hotel, byens nyrenoverede palæ. De slutter naturligvis af med pandekager, og hvis I også bliver sultne på jeres tur i Horsens, kan I uden tvivl finde et spisested, som både selektive børnemunde og voksne gourmander kan lide. Tag for eksempel på opdagelse i international street food på nyåbnede Posthuset, eller gå efter den intime madoplevelse hos Ji-Mi’s, hvor der kun er plads til 12 personer ad gangen.

null

Samtidig med Rasmus Klump-bogens udgivelse lancerede Destination Kystlandet en skattejagt, der bringer skattejægerne forbi en række af de steder, Klump besøger. Foto: David Jervidal/Destination Kystlandet.

Ud over at drage i Klumps fodspor, kan I også vælge at gå på opdagelse i Horsens med et skattekort i hånden. Byen har nemlig fået sin helt egen skattejagt Horsens Rundt. Med opgaver og spørgsmål samt en gratis medalje som præmie motiverer skattejagten selv familiens yngste medlemmer til at vandre Horsens centrum tynd. I kan tage et eksemplar af skattekortet hos Industrimuseet, Horsens Kunstmuseum, Horsens Museum eller Fængselsmuseet – hvor I også kan købe den nye børnebog – eller downloade det på kystlandet.dk.

Selv udrustet med bog og skattekort kan det blive svært at nå alle museer på én dag. Flere hoteller i Kystlandet tilbyder kulturophold med indgang til de fire museer inkluderet, så I kan tage jer god tid.

Se også: Hotelophold og halv pris på museumsturen

Dette er en annoncørbetalt artikel skrevet af Ekstra Bladets kommercielle journalister i samarbejde med Destination Kystlandet.

destination-kystlandet_logo_blaa_340x156-300x138.png 

Hvad er annoncørbetalt indhold?