ANNONCE:

Er din økonomi stukket af? Der er lys for enden af tunnelen

Bil, TV og rejser – der er nok af fristelser, og det er nemt at få dækket sit behov med et hurtigt lån. Det bliver nemt en glidebane, og pludselig har du tabt overblikket over din egen økonomi

Hver fjerde voksne dansker har svært ved at få økonomien til at hænge sammen, og 25 procent af danskere over 18 år er ikke i stand til at betale en uforudset regning på 10.000 kroner af egen lomme. Er du én af dem, ved du også, at pengeproblemer fylder meget i hverdagen, og bekymringerne, der følger med, stjæler også en god del af nattesøvnen.

Det er blevet nemt lige at spiffe den månedlige indtægt op med et kviklån, og mange danskere bruger det som en lappeløsning til at dække et økonomisk hul. Men det er som at tisse i bukserne, siger Susanne Arvad, der er direktør og ejer af Arvad Finanshus, der giver danskerne økonomisk rådgivning.

- Jeg oplever ofte, at når folk først har mistet det økonomiske overblik, så går det hurtigt ned ad bakke, hvor man ligefrem bliver bange for at åbne rudekuverterne. Det er sådan set forståeligt nok, hvis du over 10 år har optaget lån forskellige steder, som du bliver opkrævet penge for hver eneste måned. Folk kaster håndklædet i ringen. Derfor er det vigtigste, at skabe en overskuelig nedbringelse af gælden, så du kan se, at du måske kan være gældfri om 3-5 år.

Tag styringen, og bliv gældfri
Problemet er netop, hvis du optager lån flere forskellige steder, for så ryger overblikket hurtigt. Rudekuverterne dumper ind en gang om måneden. Og det påvirker både humør og overskud. Men der er forskellige måder at tage styringen over din økonomi tilbage og skabe lys for enden af tunnellen.

Susanne Arvad råder f.eks. til, at du først og fremmest undersøger mulighederne for at samle alle dine lån i et enkelt lån – et såkaldt samlelån – da du på den måde både kan få en billigere rente og betale færre gebyrer. Derudover skal du kun betale af på din gæld ét sted.

- Det har stor psykologisk betydning, at du får samlet dine lån ét sted, da du så også kun har én kreditor, som du skal betale til hver måned. Det højner livskvaliteten, når du kan se, at du faktisk kan blive gældfri indenfor en årrække. Når folk faktisk kan se, at de får nedbragt deres gæld, giver det også motivation til at gøre en ekstra indsats.

5 skridt til at få overblik og afviklet din gæld

1. Stil dig selv spørgsmålet, og svar ærligt på, om du kan klare den økonomiske situation selv, eller du skal have hjælp.

2. Dan et overblik, og saml alle dine gældsposter, så du ved, hvad du har at gøre med.

3. Snak med kreditorerne, og forsøg at finde en løsning.  Gør det så hurtigt som muligt, og ikke vent fordi det er ubehageligt.

4. Undersøg mulighederne for at samle alle gældsposter i et såkaldt samlelån. Det giver dig overblik, mens du ofte vil få en lavere rente, så din gæld bliver billigere at afvikle på.

5. Bid tænderne sammen, og overhold de økonomiske aftaler, du har lavet med dig selv. Man falder nemt tilbage i gamle dårlige vaner, så her handler det om at være standhaftig.

Helt ærligt: Er økonomien stukket af?
Overvejer du at samle alle dine gældsposter i ét samlelån, er der forskellige ting, du skal være opmærksom på. Kig først og fremmest på bankens gebyrer, for her kan der virkelig være penge at spare. Nogle banker tager f.eks. et gebyr ved tilmelding af lånet til Betalingsservice, og du kan også risikere at skulle betale 10.000 kr. i oprettelsesgebyr for et større lån hos nogle banker.

Susanne Arvad forklarer, at det første – og største – skridt er overhovedet at erkende, at økonomien er stukket af. Og det er en erkendelse, som du skal gøre hurtigst muligt.

- Det skal nok gå, er der mange der tænker, men det går kun i den gale retning, hvis du ikke tager styring. Det er et typisk mønster, at man så laver et nyt lån for at dække det gamle, og når det så skal betales laver folk strudsen og smider rudekuverterne ud. Du kan ikke komme tidligt nok i gang med at få din økonomi på ret køl, og der er ingen skam i at opsøge hjælp til at få lavet en løsning, råder Susanne Arvad.

Saml din gæld hos Bank Norwegian

Hos Bank Norwegian kan du ansøge om et samlelån på op til 400.000 kr. Ved at samle dine lån og kreditter i ét samlelån får du flere penge i hverdagen.

Fordele ved at have et samlelån i Bank Norwegian:

  • Intet oprettelsesgebyr og månedlige gebyrer på samlelån. Der er ingen gebyrer ved at tilmelde lånet til Betalingsservice
  • Du kan indfri lånet, når du ønsker det, og du betaler bare renter indtil lånet indfries
  • Det er nemt at følge med på lånet i bankens app. Her kan du også se dine fakturaer og nedbetalingsplanen for lånet

 Eksempel: Saml. kreditbeløb 40.000 kr., løbetid 5 år. Mdl. ydelse fra 792 kr. til 1.105 kr. Variabel debitorrente fra 7,22 % til 24,35 %. ÅOP fra 7,22 % til 24,35 %. Saml. kreditomk. 7.507 kr. til 26.235 kr. Saml. tilbagebetaling fra 45.507 kr. til 66.235 kr. Ansøg om et samlelån hos Bank Norwegian her.

Har du spørgsmål til Bank Norwegians samlelån, klik her og læs mere på vores hjemmeside.

Om Susanne Arvad

Uvildig økonomisk rådgiver

Født i Aarhus den 29.5.1969

Bor i København med Tony

Har 2 voksne børn samt 2 bonusbørn.

Ejer Arvad Finanshus http://www.arvad-finanshus.dk/ og Gæld.nu

Tidligere ansat i Danske Bank, som Private Banking rådgiver samt i Sydbank Schweiz som Senior Relationship Manager