- Luk munden og let røven.
Det er en af de mange grove bemærkninger, som mennesker, der lever med svær overvægt, ofte møder på sociale medier. Men fordømmelsen lever ikke bare i kommentarsporene. Undersøgelser viser, at mennesker med svær overvægt bliver forskelsbehandlet. Blandt andet har de sværere ved at få et job, får mindre i løn og har sværere ved at stige i graderne.
Spydige bemærkninger og hånlige blikke er daglig kost for mange store mennesker, men selv velmenende drillerier og ‘gode råd’ fra venner og familie kan være med til at skabe en følelse af at være forkert, hvis man ikke lever op til vægtidealet.
Det bekræfter Carina Jørgensen, der er næstformand i Adipositasforeningen, en støtteforening, der hver dag arbejder for værdighed og bedre vilkår for mennesker, der lever med svær overvægt.
Carina Jørgensen er Næstformand i Adipositasforeningen.
En kompleks tilstand
Hvis man tror, at udskamning er løsningen på svær overvægt, så viser forskningen et helt andet billede. For det første ved vi nu, at svær overvægt er en kompleks tilstand, hvor gener, miljø, livsstil, psykologi, sociale og økonomiske forhold alle spiller en rolle.
For det andet er vi biologisk sådan indrettet, at kroppen faktisk vil prøve at kæmpe imod et vægttab, fordi den opfatter det som sult og dermed en krisesituation, som skal afværges. De hormoner, der styrer appetitten, vil kræve mere mad og nedsætte forbrændingen i et forsøg på at vinde de tabte kilo tilbage. Derfor er videnskaben nu begyndt at sammenligne svær overvægt med en kronisk lidelse, som kræver en langsigtet tilgang og ikke et hurtigt fix.
At andelen af voksne med svær overvægt (defineret som et BMI over 30) er steget fra 13,6 procent i 2010 til 18,5 procent i 2021. Stigningen kan ses i samtlige aldersgrupper blandt både mænd og kvinder.
76% af befolkningen mener, at overvægt er den enkeltes eget ansvar.
1/3 af de, der lever med svær overvægt, føler sig udskammet på grund af deres vægt.
Vores gensammensætning har stor betydning for overvægt, men selv om man er mere disponeret, behøver det ikke at betyde, at man udvikler svær overvægt.
Tag testen og se, hvor meget du ved om svær overvægt.
Svær overvægt kræver støtte og en realistisk, målrettet og langsigtet indsats. Det er ikke noget, man bør stå alene med.
Vi skal gøre op med myterne
Der findes mange myter om svær overvægt, som vi skal have gjort op med. En af de mest udbredte (også blandt de, der selv lever med svær overvægt) er, at man ‘bare kan tage sig sammen’. Det er med til at skabe skyld og skam hos den enkelte, hvilket kan føre til lavt selvværd, ensomhed og depression – alt sammen noget, der faktisk kan medvirke til endnu mere vægtøgning.
Derfor skal vi have ryddet misforståelserne af vejen. I første omgang handler det om at acceptere, at vi er forskellige, og at nogle er ’programmeret’ til tage på i vægt, mens andre ikke er. Uanset er vi lige meget værd.
Man kan godt være sund, selvom man har et højere BMI.
Et godt liv – med eller uden svær overvægt
Det er vigtigt at slå fast, at man godt kan være sund på trods af et højt BMI. Mange mennesker lever fint med en højere vægt. Men der er også mange, der døjer med følgesygdomme såsom type 2-diabetes, hjertekarsygdom eller kroniske ledsmerter, hvor selv et mindre vægttab vil være godt. Det kan være en god ide at søge hjælp, for erfaring viser, at det er meget nemmere at skabe forandringer, når man får støtte af andre.
- Der er mange triste historier derude. Derfor er vi som forening glade for samarbejdet med apoteket, fordi vi tror, det vil få flere til at søge hjælp. Apoteket er et trygt sted at komme for de fleste, og det gør det nemmere at fange nogle af dem, der ellers holder sig hjemme, fordi de frygter omverdenens reaktioner, siger Carina Jørgensen.
Hjælp til at komme videre
Hvis du eller én, du kender, gerne vil blive klogere på svær overvægt, kan du trygt tale med apoteket. På apoteket.dk/sværovervægt finder du mere viden om kompleksiteten bag svær overvægt. Her kan du også stille os spørgsmål på vores anonyme chat, der døgnet rundt er bemandet af apotekspersonale.