ANNONCE:

- Hvis det var nemt at tabe sig, så havde jeg nok gjort det

Svær overvægt er en kompleks tilstand, ikke et spørgsmål om manglende viljestyrke. Det er på tide at gøre op med forældede opfattelser, som er med til at give mennesker, der lever med svær overvægt, skyld og skam. Derfor har apoteket fokus på, at vi skal blive bedre til at forstå svær overvægt.

 

- Hvis det var nemt at tabe sig, så havde jeg nok gjort det.

Ordene er Maibritts, og hvis der er nogen, der har prøvet alt i kampen mod uønskede kilo, så er det hende.

Svære oplevelser i ungdommen – blandt andet mobning – gjorde, at Maibritt endte med en dyb depression, der sendte hende hjem på sofaen. Maibritt lukkede sig inde med de svære følelser og trøstespiste. Ni måneder senere var vægten steget med 50 kilo.

Det blev startskuddet til mange år med alverdens slankekure, hvor Maibritt tabte 10, 20, 30 kilo – for derefter at tage det hele på igen, for de psykologiske mekanismer, som havde sat det hele i gang, var der ikke taget hånd om. Maibritt vidste heller ikke på daværende tidspunkt, at hun kæmpede en kamp mod sin egen krop, som hun nærmest på forhånd var dømt til at tabe.

Kroppen bekæmper vægttab
Det kan være svært nok at komme i gang med et vægttab, og oven i det har vi også biologien imod os. Kroppen er nemlig sådan indrettet, at den til enhver tid vil bekæmpe et vægttab, fordi den opfatter det som sult og dermed en krisesituation, som skal afværges. De hormoner, der styrer appetitten, vil kræve mere mad og nedsætte forbrændingen i et forsøg på at vinde de tabte kilo tilbage.

For Maibritts vedkommende betød det, at hun i 2021 havde brugt over 150.000 kr. på slankekure, men alligevel sagde vægten 182 kg. Først da hun forstod, at det hele ikke var hendes egen skyld og fik hjælp til behandling, begyndte vægten at gå den anden vej.

Læs hele Maibritts historie her.

Svær overvægt er en kompleks tilstand – ikke et spørgsmål om manglende viljestyrke

De fleste, der lever med svær overvægt, har forsøgt at tabe sig utallige gange. Hvis det ikke lykkes at gennemføre eller fastholde et vægttab, sidder man måske tilbage med følelsen af at være forkert. Den gængse opfattelse er nemlig, at svær overvægt er noget, man selv er ansvarlig for. Det er en misforståelse, som vi skal have gjort op med.

Årsagerne til svær overvægt er nemlig langt mere indviklede end for meget mad og for lidt motion. Ny forskning viser, at svær overvægt er så kompleks en tilstand, at vi er nødt til at sammenligne den med en kronisk lidelse. Og det bør man naturligvis ikke stå alene med.

Se mere om årsagerne til svær overvægt her.

- Jeg ER ikke min vægt, siger Ole, der har oplevet, at det kan være svært for folk at se ud over hans størrelse.- Jeg ER ikke min vægt, siger Ole, der har oplevet, at det kan være svært for folk at se ud over hans størrelse.  

Vi skal gøre op med fordommene
Desværre er det sådan, at mennesker med svær overvægt ofte oplever at blive mødt med fordomme og negative reaktioner fra omgivelserne. Det kan for eksempel være hånlige blikke eller spydige bemærkninger. Det kan forstærke følelsen af lavt selvværd, ensomhed og depression, og det kan faktisk føre til endnu mere vægtstigning.

Derfor skal vi have ryddet fordommene af vejen. Mennesker med svær overvægt er lige så forskellige som alle andre og har krav på at blive mødt med forståelse og respekt, ikke fordømmelse og udskamning.

Fordom eller fakta? Tag testen, og se om du har styr på fakta om svær overvægt.

Lidt flere kilo på kroppen kan godt forenes med et sundt liv.Lidt flere kilo på kroppen kan godt forenes med et sundt liv.  

Et godt liv – med eller uden svær overvægt
Det er vigtigt at slå fast, at du godt kan være sund på trods af et højt BMI. Mange mennesker lever fint med en højere vægt. Men der er også mange, der døjer med følgesygdomme såsom type 2-diabetes, hjertekarsygdom eller kroniske ledsmerter, hvor selv et mindre vægttab vil gøre en positiv forskel. Det kan være en god ide at søge hjælp, for erfaring viser, at det er meget nemmere at skabe forandringer, når du ikke er alene.

Hjælp til at komme videre
Hvis du eller én, du kender, gerne vil blive klogere på svær overvægt, kan du trygt tale med apoteket. På apoteket.dk/sværovervægt finder du mere viden om kompleksiteten bag svær overvægt. Her kan du også stille os spørgsmål på vores anonyme chat, der er bemandet af apotekspersonale døgnet rundt.