ANNONCE:

Det sværeste ved et vægttab er at holde fast i det

Svær overvægt er en kompleks tilstand, ikke et spørgsmål om manglende viljestyrke. Alligevel er der mange, der mener, at det er den enkeltes eget ansvar. Derfor har apoteket fokus på, at vi skal blive bedre til at hjælpe mennesker, der lever med svær overvægt.

Lever du med svær overvægt, eller kender du nogen som gør? Så ved du sikkert, at det sværeste ved et vægttab er at holde fast i det. Mange mennesker, der har svær overvægt, har prøvet at tabe 10, 20, 30 kilo, bare for at tage det hele på igen – og lidt til.

En af grundene er, at kroppen meget nødigt vil give slip på sin masse. Den opfatter et vægttab som sult og dermed en krisesituation, som skal afværges. De hormoner, der styrer appetitten, vil kræve mere mad og nedsætte forbrændingen i et forsøg på at vinde de tabte kilo tilbage.

En anden grund er, at mange undgår at søge hjælp. De tror, at det er deres eget ansvar, at de er endt med at have svær overvægt, og for hver mislykket slankekur føler de sig mere forkerte. Det er ærgerligt, for erfaring viser, at selv om man er nok så motiveret, er det nærmest umuligt at gennemføre livsstilsændringer uden støtte og hjælp udefra.

Derfor er det vigtigt, at vi bliver bedre til at tale om svær overvægt og nedbryde de fordomme, der er, så flere føler sig trygge ved at søge hjælp.

Nogle er mere ’programmeret’ til tage på i vægt end andre.Nogle er mere ’programmeret’ til tage på i vægt end andre.  

Svær overvægt er kompliceret
I Danmark er andelen af voksne med svær overvægt (defineret som BMI over 30) steget fra 13,6 procent i 2010 til 18,5 procent i 2021. På trods af, at flere og flere af os lever med svær overvægt, er der stadig meget vi ikke ved om årsagerne til, at nogle mennesker tager på, mens andre ikke gør.

Vi ved dog, at vores gensammensætning kan gøre os mere disponerede for at få overvægt, men også miljø, livsstil, psykologi, sociale og økonomiske forhold spiller en rolle. Derfor er videnskaben nu begyndt at sammenligne svær overvægt med en kronisk lidelse, som kræver en langsigtet tilgang og ikke et hurtigt fix.

Tag testen, og se om du har styr på fakta og fordomme om svær overvægt.

Et godt liv – med eller uden svær overvægt
Hvordan skal vi forholde os til svær overvægt, hvis det er så indviklet? I første omgang handler det om at acceptere, at vi er forskellige, og at nogle er ’programmeret’ til tage på i vægt, mens andre ikke er. Uanset er vi lige meget værd. Det er vigtigt at fokusere på at være sund og have det godt og ikke kun på, hvad vægten viser.

null  

Hjælp til at komme videre
På apoteket ved vi, at svær overvægt er en kompleks tilstand, og at alle mennesker skal mødes med forståelse og respekt. Hvis du eller én, du kender, gerne vil blive klogere på svær overvægt, kan du trygt tale med apoteket. Vi vil også gerne hjælpe dig videre.

apoteket.dk/sværovervægt finder du mere viden om kompleksiteten bag svær overvægt.  Her kan du også stille spørgsmål på vores anonyme chat, der er bemandet af apotekspersonale døgnet rundt.