ANNONCE:

Dansk startup vil producere genanvendeligt toiletpapir

Først opfandt de en genanvendelig vatpind. Nu har de lige lanceret et hygiejnebind, der ikke skal smides ud, og på sigt har de planer om, at opfinde genanvendeligt toiletpapir. Dansk startup har kæmpe succes med genanvendelige toiletartikler.

Der bruges 543,71 milliarder vatpinde om året på verdensplan. Og det er bare ét eksempel på engangsprodukter, som fylder i vores hverdag. Listen er lang og rummer blandt andet toiletpapir, hygiejnebind og vatrondeller. Det bliver i det store billede en pæn post på klimaregnskabet.

Fore fire år siden satte tre produktionsdesignere sig sammen og besluttede sig for, at de ville dedikere deres kræfter og kompetencer til noget mere meningsfyldt. To af dem havde tidligere designet møbler for større møbelkæder, mens den tredje arbejdede som designer for hospitaler i Danmark.

Nu ville de tage fat på brug-og-smid-væk-industrien, og de startede med en af de mest hverdagsagtige ting, man kan forestille sig: vatpinden, fortæller Isabel Aagaard, der tidligere arbejdede på Rigshospitalet.

- Målet var at lave en bæredygtig vatpind, som kan bruges igen og igen. Vi tænkte, at det da måtte kunne lade sig gøre. Og fik vi først knækket koden på den, så kunne vi implementere ideen til en lang række andre produkter.

Artiklen fortsætter under billedet...
Isabel Aagaard fra LastObject. Foto: LastObjectIsabel Aagaard fra LastObject. Foto: LastObject
Fra idé til firma
De launchede deres startup, LastObject for fire år siden, og missionen må indtil videre siges at være lykkedes. Virksomheden har til dags dato produceret halvanden million vatpinde globalt, og 80 procent af deres marked er i USA. De har siden udvidet fra vatpinden, og virksomhedens to andre flagskibe er genanvendelige vatrondeller og tissues, der er produceret af 100 procent bomuld og bare skal have en tur i vaskemaskinen efter brug. Det er godt for både miljøet og pengepungen. Så langt så godt. 

Men hvordan går man fra den sympatiske ide at ville minimere forurening til faktisk at skabe en startup, der har revolutioneret måden, vi bruger almindelige hygiejneprodukter?

- Vi tænkte, at det det nemmeste var at starte et meget konkret sted, hvor vi kunne anvende vores designmæssige baggrund. Udgangspunktet var derfor at skabe en genanvendelig vatpind af plast, så vi har lavet mange hundrede 3D print, indtil vi var tilfredse. Derefter lavede vi en kickstarter-kampagne, der tiltrak et hav af forhandlere og distributører, fortæller Isabel Aagaard.

Her er fremtidens kontor

Kontoret, som vi kender det, er i heftig forandring. Det er især tiden med corona, der har åbnet op for komplet nye måder at gå på arbejde på, og den moderne arbejdsplads bevæger sig i nye og anderledes retninger.

I en række artikler kigger AJ Produkter nærmere på fremtidens kontor. Vi dykker ned i de nyeste trends og tendenser, og så møder vi nogle af de mest succesfulde danske startups.

Det er nemlig dem, der kommer til at definere fremtidens kontor – hvis det overhovedet kommer til at eksistere.

Genanvendelige hygiejnebind og toiletpapir
LastObject er på de fire år eksploderet i vækst. 80 procent af deres marked er i USA, men herhjemme er folk også begyndt at komme efter tanken om, at klassiske toiletartikler sagtens kan genbruges. Og startuppen, der startede med tre designere, som gerne ville gøre en forskel, er klar til at udvide med nye tiltag – en ide, der nok bliver en endnu større udfordring for forbrugerne, fortæller Isabel Aagaard.

- Sidste år præsenterede vi et genanvendeligt hygiejnebind, der kan gå i vaskemaskinen sammen med alt det almindelige tøj. Tænk engang, hvor meget man kan nedsætte klimabelastningen, hvis kvinder begynder at genanvende deres bind.

- På sigt kan vi måske endda løse udfordringen med toiletpapiret. Men det bliver nok en ret stor mundfuld at skulle sælge til forbrugeren, griner hun, men tilføjer, at hun ikke er tvivl om, at det er fremtiden.

- Over de seneste 50 år har vi vænnet os til at bruge toiletartikler, som bare bliver smidt ud. Men vi kan virkelig gøre en forskel, når vi begynder at tænke i helt nye forbrugsvaner.

Isabel Aagaards 3 tips til at skabe en startup

1. Test test test. Om det er et produkt eller en service, så er det bedst at få det prøvet af selv – og gerne så mange andre som muligt.

2. Lav prioriterede lister til dig selv. Dit arbejde stopper aldrig, så det hjælper at lave lister over, hvad du skal nå af små og store opgaver – og så prioritere vigtigheden.

3. Gør alt i forretningen så simpelt som muligt. Når man er få mennesker om en virksomhed er simplicitet key og kompleksitet dræbende.